Prešov má svoju komunitnú sieť - ŠarišNET

08.04.2005 Prešov

Začiatkom roka 2005 vznikla v Prešove komunitná počítačová sieť, keď bol v lokalite Šidlovec vybudovaný prvý wifi spoj. Po diskusiách miestnych nadšencov v oblasti počítačových sietí nad jej menom, dostala sieť príznačný názov "ŠarišNET".

ŠarišNET je komunitná sieť, ktorá je budovaná v rámci celoslovenského projektu komunitných sietí SKFREE. Našim cieľom je pomáhať nadšencom pri budovaní sídliskových sietí, realizovať ich vzájomné prepojenie a v konečnom dôsledku poskytnúť záujemcom konkurencieschopné pripojenie na Internet - píše sa na web stránke nadšencov tohoto zaujímavého projektu.

Ako je to s cenou?

Naše ceny tvoria v podstate len náklady na nákup konektivity (pripojenia na Internet) a náklady na prevádzku siete (el. energia, prenájom, administrácia), pretože sme neziskový projekt, sú naše ceny vysoko konkurenčné, čo stačí porovnať s cenami lokálnych ISP. Pripojenie do siete je v súčasnosti možný po individuálnej dohode. Prípadným záujemcom poradíme pri vybudovaní lokálnej siete a pri nákupe technológie pre pripojenie k sieti ŠarišNet.

Pripojenie do Internetu zatiaľ neposkytujeme.

Čo je to SKFREE?

Sieť SKfree je globálna broadband sieť, ktorú prevádzkujú súkromné osoby. Jej základnými kameňmi sú prípojné body (node), pričom takýto node je spojený najmenej s ďalšími dvoma bodmi a
tvorí tak článok siete, po ktorej je možné posielať TCP/IP pakety z ľubovolného bodu na iný bod. Každý node môže pripájať do
siete podľa vlastného uváženia ďalšie subjekty (koncových užívateľov = pointy) ktoré samy tvoria koncové listy siete.

Je SKfree len ďalší provider ISP?

SKfree nie je ďalší ISP, ale umožňuje sa na internet pripojiť. Konektivitu je možné zakupovať od
jednotlivých ISP, prevádzkovateľov brán alebo získať zadarmo.

Čo je cieľom projektu SKfree?

Cieľom projektu je vývoj a prevádzka broadband siete a použitie a vývoj nových sieťových technológií.

www.sarisnet.kvazar.sk   

www.skfree.net
 

Vyberte región